ENG verzija

Multidisciplinarni umjetnički projekt:
"ZATVORENA ZBILJA - EMBRIO"

1999 - 2000

Kada bismo poznavali ljudski DNA i mogli manipulirati genetskim kodom, buduci bi naraštaji bili na milost i nemilost nama, kao i nesavršenom društvu koje činimo

Cilj projekta nije fiktivna igra s još neispitanim mogućnostima genetike niti popularizacija znanstvenih otkrića, već vrsta eksperimenta praćenja razvoja svjesti i znanosti, zapravo samo postavljanje pitanja: Koliko smo spremni sudjelovati u onome sto sami sebi omogućimo, odnosno težimo omogućiti?

Rad je zasnovan na međusobnoj akciji posjetitelja putem Interneta. Oni naizmjenično biraju među ponuđenim opcijama, stvarajući novoga čovjeka, koji na kraju prvoga djela rada ulazi u "galeriju embria" sa svim podacima pohranjenim u bazu podataka.

Drugi dio rada sastoji se u komparaciji društva koje formiraju "embriji" stvoreni od posjetitelja, s današnjim društvom.

Prvi dio projekta trajao je 6 mjeseci. Svaki mjesec se radio "izvještaj" obradom podataka dobivenih iz baze.

Posjetitelji koji žele sudjelovati u projektu, pozvani su da se priključe mailing listi, i putem svog e-mail-a razmjenjuju svoja razmišljanja i zaključke o dobivenim podacima, kao i komentarima drugih posjetitelja.

Tijekom prvih 6 mjeseci trajanja projekta željeli smo potaknuti razgovore na temu genetičkog inženjerstva. Organizirali smo prezentacije projekta, predavanja na temu GI, razgovore koji su iza toga slijedili.

Prva prezentacija održana je u Centru za ženske studije 24.02.2000. u Zagrebu. Uvodnu riječ su dali autori projekta. Na 2 stroja priključena na Internet prisutni su kreirali embrije, iza čega je uslijedila rasprava.
Slijedeća prezentacija bila je odraža 15.03.2000. na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, uvodnu riječ su dali Mr. sc. Tomislav Janović, filozof, jedan od autora teksta zbornika "Društveni značaj genske tehnologije", (izdavač: Institut za društvene znanosti Ivo Pilar, 1999), i Dr. sc. Darko Polšek, sociolog, jedan od urednika i autora spomenutog zbornika. Tema: "Etički pogled na genetsko inženjerstvo ljudske nasljedne tvari"
17.03. 2000. bila je održana prezentacija u Rijeci u cyber klubu Palach, gdje je uvodnu riječ dao Doc. dr. Elvio Baccarini, filozof etike, jedan od autora tekstova spomenutog zbornika i član udruge bioetičara. Tema: "Genetske manipulacije i pravo na autonomiju budućih naraštaja"
21.03.2000. održana je prezentacija na PMF-u u suradnji sa udrugom studenata biologije-BIUS, predavanje je održao Prof. dr. sc. Oskar Springer. Tema: "Kloniranjem i drugim postupcima do kvalitetnijeg čovjeka?"
25.03.2000. održana je prezentacija u Dubrovniku u sklopu art weekend radionice Lazareti, u galeriji "Otok". Uvodna riječ: inžinjer biologije Tanja Lasić i filozof Prof Antun Nodilo.
27.03.2000. održali smo ćprezentaciju na Mirovnim studijima u Zagrebu, uvodna riječ - Toni Vidan.

Nakon 6 mjeseci rezultati projekta prezentirani su na izložbi u galeriji Miroslav Kraljević (11.-21.04.2000), ali se rad na temi i dalje nastavio preko večeri koje su bile posvećene razgovorima, predavanjima o primjeni GI u smjeru što boljeg osvjetljavanja problematike, iz više različitih područja a uz pomoć stručnjaka koji se tom temom profesionalno bave. Pokušali smo stvoriti diskusiju PRO/KONTRA u kojoj su jedni od stručnjaka zastupali pozitivnosti GI dok su drugi uglavnom pokušali osvijetlili moguće probleme u razvoju GI. (vidi detaljnije)

Izložba je bila zamišljena kao izlaganje "aktivnog radnog prostora" u kojem i dalje nastaju materijali vezani za tematiku, koji bi kasnije u tiskanoj formi, na CD-ROMu, video zapisu, i putem Interneta bili dostupni svima zainteresiranima. Osim toga postojala je mogućnost rezerviranja "otvorenog termina" sa strane zainteresiranih pojedinaca ili grupa koji bi svoj "termin" osmislili sami, organizirali ga a uz korištenje naše opreme i materijala u prostoru galerije Kraljević.


O autorima
 
Projekt istih autora: Distributivna pravda (www.distributive-justice.com)


SUDJELOVANJA:
- 29.05.-22.6.1999., Rim, Italija
Međunarodno biennale mladih umjetnika Europe i Mediterana
organizator Moderna galerija Rijeka
(prikazan je demo projekta)

- srpanj/kolovoz 1999., Rijeka, Hrvatska
Moderna galerija

- 28. 10. 1999. Zagreb, HR
galerija Miroslav Kraljević
(otvorenje projekta na webu)

27. - 31. 10. Luzern, Švicarska
na festivalu VIPER '99
(19. International Festival for Film and New Media)


10. - 12. 12. Atena, Grčka
Medi@terra 99 (5-to mjesto)

Veljača 2000, Zagreb, HR
druga nagrada na web natječaju multimedijalnog instituta [mi2]

Travanj, 2000. Zagreb, HR
galerija Miroslav Kraljević
(prezentacija 6 mjeseci projekta)

3. - 7. 05. Osnabruck, Njemačka
EMAF - European Media Art Festival 2000

Kolovoz 2000, Sao Paulo, Brazil
FILE Electronic Language International Festival

- Travanj/svibanj 2000, Sarajevo, BiH
"Ambijent 90"

- Srpanj 2000, Rijeka, HR
"Ambijent 90"

- September 2000, Split, Croatia
5. Međunarodni festival novog filma i videa.
GrandPrix u kategoriji novih medija

- Studeni, 2000, Los Angeles, USA
The Brewery Project

- Svibanj - Kolovoz, 2001. Beč, Austria
Generali Foundation
"Double Life"

- winter/summer 2001. New York, USA
"The Alternative Museum"

- Srpanj, 2001, Skoplje, Makedonia
SeaFair '01.

- Listopad 2001. Zagreb, HR
Muzej suvremene umjetnosti
"Ispričati priču"

SLIJEDI:
- Studeni, 2001. Lisabon, Portugal
Video Lisboa 2001

- 2001, Udine, Italija
Italy Neoassociazione culturale

 

NAGRADE:
Veljača 2000, Zagreb, HR
druga nagrada na web natjecanju multimedijalnog instituta [mi2]

2000. Split, HR
GrandPrix u kategoriji novih medija
5. Međunarodni festival novog filma i videa

 

RADIONICE:
Veljača, 2001. Jaipur, Indija
"Razgovor o budućnosti"